מידי שנה, עם תום שנת הלימודים, פותחת בצלאל, האקדמיה לאמנות ועיצוב את שעריה בפני הקהל הרחב, ומזמינה את המבקרים להיחשף למיטב הכשרונות הצעירים, שמציגים מידי שנה פרוייקטים מובילים בתחומם, מתוך אמירה אישית, מחקר וחדשנות. המיצגים הם דור העתיד שיוביל ויעצב את פניו של תחום האמנות והעיצוב בארץ.
בתערוכת הבוגרים יוצגו עבודות ציור, פיסול, צילום, עיצוב, תכשיטים ואביזרי לבוש ואופנה, מיצבים, מיצגים, סרטי וידיאו ואנימציה, כלי קרמיקה וזכוכית. ולצד התערוכה, מוזמנים המבקרים גם למגוון הרצאות ומפגשים, שיציגו תהליכי עבודה, מחקר ותיאוריה.
הלימודים באקדמיה בבצלאל מתנהלים מתוך חקר של חומרים, טכנולוגיות מתקדמות, לימודי העשרה ותרבות בראשות המחלקה להיסטוריה ותיאוריה, וחשיפה רחבה לנעשה ברחבי העולם באמצעות סדנאות אורח ומפגשים בינלאומיים. אלו באים לידי ביטוי בעשייה פורצת גבולות, ובהישגים בינלאומיים של הסטודנטים ושל יחידות המחקר. גם השנה זכו סטודנטים רבים, להשתתף ואף לזכות בתחרויות ופסטיבלים ברחבי העולם.
אלפי המיצגים של בוגרי שנת הלימודים תשע"ה, משקפים עיסוק מורכב ומרובד באישי, ובחברתי, בגלובלי ובמקומי. התערוכה מורכבת מקשת רחבה של פרויקטים אישיים שעוסקים בנושאים של זהות זוגיות ומשפחה, ולצידם כאלו הנוגעים לנושאים הקשורים בתרבות ובמורכבות של הקיום המקומי והאוניברסאלי. היצירתיות של הסטודנטים באה לידי ביטוי בחידוש וחדשנות, הן מבחינה רעיונית והן מבחינת טכנולוגיות וחומרים, ולצד אלו ניתן להבחין בהתכתבות עם מסורת, מורשת, שורשים ומלאכות עתיקות.
–
ביום שישי ה-24 ביולי, תיפתח בבנין המחלקה לארכיטקטורה במרכז העיר, (בצלאל 1 פינת שמואל הנגיד, ירושלים) תערוכת פרוייקטי הגמר של האדריכלים הצעירים. התערוכה חושפת עשרות פרוייקטי תכנון חדשים המשקפים את רוח המחלקה ואת עיסוקה בנושאי קיימות, חברה, ורווחה, מתוך מחקר מקומי ובינלאומי כאחד.
"Goodbye State״ פאנל בינלאומי שיתקיים ביום שישי כחלק מפתיחת התערוכה, מזמין את הסטודנטים ואת הציבור הרחב לסדרת הרצאות קצרות ודיון שיחשוף עבודות מסקרנות של אדריכלים עכשוויים שמובילים עשייה של תכנון והקמה באיזורי העולם שלישי. במפגש תידון השאלה: האם נסיגתו של המגזר הציבורי מבשרת בהכרח על הפרטת המרחב הציבורי (כפי שנוהגים לטעון בישראל), או אולי על אפשרויות חדשות לפעולה שתגדיר מחדש את מושג האדריכלות הציבורית?
ביום שני ה–27 ביולי, יתקיים כנס שעסוק בנושא ה"ביקורת" מהיבטים שונים. הכנס בראשות דקאנט הסטודנטים, והמחלקה להיסטוריה ותיאוריה, יארח מרצים מתחומי, האמנות, הפסיכולוגיה והתקשורת, ויעסוק במהות הביקורת, ובאופן בו היא נערכת ומוגשת, בדרכי ההתמודדות של הפרט עם קבלתה. הרצאת הפתיחה שתתן אריאנה מלמד תעסוק בקשר בין תיאוריה ביקורתית לביקורת בעיתון ומשמעותה החברתית והכלכלית של ביקורת. בתום ההרצאות יערכו סיורים מודרכים בתערוכות בהדרכתם של תיאורטיקנים, מעצבים ואומנים.
ביום חמישי ה– 30 ליולי, יתקיים הכנס "הנבחרים: 10X10". מדובר באירוע מסורתי, על שם אהרון דברת ז"ל במהלכו מציגים ראשי המחלקות והבוגרים את עשרת הפרויקטים הנבחרים לשנת 2015, תוך דיון ביקורתי וחשיפת התהליכים הישומיים והמחקרים שהובילו לפיתוחם. בערב זה יוענק פרס למקוריות, חדשנות ויצירתיות ע"ש אהרן דוברת ז"ל (יו"ר חבר הנאמנים בצלאל – 2004-2008). מדובר בפרס כספי על סך כולל של 12,000₪ שמוענק השנה ליותם מנדה-לוי – בוגר המחלקה לצילום – על עבודתו "שלא יגידו שמתים לאט", ולבעז מנשרי – המחלקה לעיצוב תעשייתי – על עבודתו "מלכודת".
יותר מ–400 בוגרים, אמנים, מעצבים ואדריכלים צעירים מסיימים השנה את לימודי התואר הראשון בבצלאל: 31 בוגרים במחלקה לצורפות ואופנה, 40 בוגרים במחלקה לאמנות, 76 בוגרים במחלקה לאמנויות המסך, 29 בוגרים במחלקה לעיצוב קרמי וזכוכית, 44 בוגרים במחלקה לעיצוב תעשייתי, 95 בוגרים במחלקה לתקשורת חזותית, 30 בוגרים במחלקה לצילום, ו-77 בוגרים במחלקה לארכיטקטורה. בצלאל, הוקמה ב-1906 על ידי האמן בוריס ש"ץ כ"בית מדרש למלאכות האמנות, ומאז היא שומרת על מעמדה כאקדמיה המובילה לאמנות ולעיצוב בישראל, וזוכה להכרה כאחת האקדמיות החשובות בעולם. למעלה מ-100 שנות אמנות ישראלית, משקפות ידע מצטבר ומגמה מתמדת של חדשנות ואיכות. כוחה של בצלאל כפורצת דרך היא במהירות תגובותיה לשינויים תרבותיים, וגאוותה על דורות הבוגרים שלה, חוד החנית של האמנים, המעצבים והארכיטקטים הישראליים בארץ ובעולם. לצד הלימודים המעשיים מעניקה בצלאל לסטודנטים תשתית אינטלקטואלית בתחומי ההיסטוריה, הספרות והפילוסופיה, חקר החברה והתרבות ויסודות החשיבה המדעית והטכנולוגית. תכנית הלימודים מעניקה לסטודנטים מגוון רחב של כלים לביטוי וליצירה חופשית ואישית, שתפלס להם דרך ייחודית ועצמאית בשדה הקסום, אך התובעני של האמנות, העיצוב והארכיטקטורה בשנות האלפיים.